Organizator: Asociatia pentru Dezvoltare si Incluziune Sociala ADIS

Conferinta a fost organizata in cadrul proiectului „Abordare integrata la nivelul Municipiului Alba Iulia pentru reducerea discriminarii si a marginalizarii grupurilor vulnerabile”,  proiect care va fi realizat de catre Primaria Municipiului Alba Iulia in parteneriat cu Asociatia pentru Dezvoltare si Incluziune Sociala, respective Asociatia SM Speromax Alba.

Reducerea discriminariiProiectul este finantat cu sprijinul financiar al Programului RO10-CORAI, program finantat de Granturile SEE 2009-2014 si administrat de Fondul Roman de Dezvoltare Sociala, in cadrul Apelului COERENT. Durata de implementare a proiectului este de 11 luni. Valoarea finantarii este de 206.877,26 Euro

Scopul proiectului este acela de a dezvolta masuri de combatere a discriminarii si de reducere a excluziunii sociale a grupurilor vulnerabile, persoane de etnie roma si persoane cu boli cronice, de la nivelul Municipiului Alba Iulia, prin mecanisme sustenabile antidiscriminare si de promovare a incluziunii sociale initiate de catre autoritatile publice locale in parteneriat cu societatea civila.

Mai concret, proiectul va dezvolta noi servicii sociale si de baza printr-un program integrat de activitati pentru un numar de 570 de persoane apartinand grupurilor vulnerabile.

Subiecte

Conferinta a fost deschisa de catre doamna Maria Elena Seeman, coordonatoarea proiectului, care a multumit participantilor pentru prezenta si pentru interesul acordat proiectului, introducand pe scurt agenda evenimentului si vorbitorii invitati.

Au luat pe rand cuvantul doamna Alina Ungureanu, presedinta Asociatiei pentru Dezvoltare si Incluziune Sociala, respectiv domnul Dragos Zaharia, presedinte SM SPEROMEX Alba, care au prezentat pe scurt organizatiile din care provin, precum si implicarea fiecareia in activitatile proiectului, contextualizat.

In cuvantul sau introductiv, domnul Nicolaie Moldovan, Administrator Public al Municipiului Alba Iulia, a multumit Asociatiei pentru Dezvoltare si Incluziune Sociala, cat si Asociatiei SM Speromax Alba, pentru proiectul initiat, adresat unui domeniu delicat al incluziunii sociale care se constituie intr-o prioritate la nivel european si national.

Principala asteptare a Primariei din Alba Iulia de la acest proiect este infiintarea centrului de resurse, in cadrul careia va functia si un sediu pentru desfasurarea activitatilor acestui proiect. O alta asteptare o constituie posibilitatea ca prin intermediul acestui proiect sa fie constituit la nivel local un grup local de actiune care va pregati strategia Municipiului Alba Iulia prin intermediul unei colaborari intre autoritatile locale, sectorul privat si sectorul neguvernamental.

Acest prim parteneriat se vrea a fi un punct de inceput pentru urmatoare proiecte, de finantare a unor structuri de economie sociala, de infrastructura medicala sau educationala, de creare a unor centre comunitare integrate care sa se adreseze cartierelor defavorizate etc. Spectrul asteptarilor este unul ridicat, dar util perioadei din prezent pentru ca va ajuta la obtinerea noilor finantari pentru investirea in comunitati.

In incheiere, Administratorul Public al Municipiului Alba Iulia si-a exprimat bucuria fata de debutul acestui proiectul in care Administratia Publica nu mai este singura, ci acompaniata de societatea civila, adresand urarile sale de succes echipei de proiect in implementarea activitatilor proiectului.conferinta lansare INTERVIN31

Conferinta a continuat cu prezentarea facuta de moderatoarea conferintei si coordonatoaresa proiectului, doamna Maria Elena Seeman, care a prezentat pe scurt activitatile si structura proiectului, trecand rapid in revista si indicatorii acestuia, precum si rezultatele asteptate, subsumate nevoilor reale ale grupului tinta, asa cum vor fi ele identificate in cadrul cercetarii realizate.

Proiectul isi propune sa evalueze perceptiile si atitudinile asupra fenomenului discriminarii in randul a 600 persoane apartinand grupurilor vulnerabile (persoane de etnie roma si persoane afectate de boli cronice) din judetul Alba in vederea elaborarii de instrumente specifice destinate combaterii/reducerii discriminarii si a inegalitatilor in acces la serviciile publice oferite de municipalitate intr-o perioada de 4 luni.

De asemenea, se are in vedere imbunatatirea dezvoltarii personale si profesionale a 70 reprezentanti ai administratiei publice locale si ai organizatiilor neguvernamentale din Alba Iulia in vederea promovarii nediscriminarii, a masurilor de incluziune sociala in administratia publica locala intr-o perioada de 3 luni.

Un alt obiectiv declarat este dezvoltarea de servicii specializate si de retele de schimb si transfer de bune practici in vederea reducerii discriminarii si a marginalizarii grupurilor vulnerabile in cadrul unui centru de resurse destinat acestora, intr-o perioada de 11 luni.

A urmat domnul Calin Govoreanu din cadrul Asociatiei SM Speromax Alba, care a vorbit despre componenta de cercetarea a proiectului.

Sociologul din cadrul Asociatiei SM Speromax Alba a precizat ca cercetarea a fost gandita la nivelul beneficiarilor proiectului – persoane de etnie roma si persoane cu dizabilitati, identificate de parteneri din cadrul comunitatilor. Ideea de baza a cercetarii este de a diagnostica de o maniera cat mai corecta situatia grupului vulnerabil pentru ca actiunile viitoare sa fie axate pe nevoile beneficiarilor.

Domul Nicolaie Moldovan a transmis partenerilor o propunere in sensul ca intrebarile din cercetarea facuta in cadrul proiectului sa fie introduse in Barometrul Comunitar realizat in parteneriat cu Universitatea „1 decembrie 1918”, Catedra de Sociologie si Centrul de Cercetari Sociologice, in care sunt evaluate opiniile cetatenilor in legatura cu proiectele derulate in Alba Iulia.

Conferinta a continuat cu prezentarea facuta de domnul Dezideriu Gergely, expert nediscriminare din cadrul Asociatiei pentru Dezvoltare si Incluziune Sociala.

Domnul Dezideriu Gergely asigura partea de expertiza in domeniul nediscriminare in cadrul proiectului, care pleaca de la premisa reducerii acestui fenomen. Daca se discuta despre reducerea discriminarii este de inteles ca se accepta faptul ca discriminarea exista. Au fost prezentate o serie date in acest sens, care reflecta imaginea de ansamblu a discriminarii in Romania.

conferinta lansare INTERVIN28In tara noastra exista o institutie specializata care se ocupa de prevenirea si combaterea discriminarii, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. Este o institutie independenta, aflata sub control parlamentar, care are mandat inclusiv de amendare a faptelor de discriminare.

La nivelul perceptiei, studiile de cercetare din anul 2014 realizate la arie nationala arata faptul ca romanii percep discriminarea ca un fenomen care exista, care se manifesta si care ii atinge. Graficul prezentat, extras din sondajul anual comandat de catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, arata ca la intrebarea „Cat de mult sunt discriminate  in Romania urmatoarele categorii de persoane”, romanii considera, in general, ca exista trei categorii distincte de persoane care sunt discriminate, si anume: persoanele infectate HIV, persoanele de etnie roma si persoanele cu dizabilitati.

Un alt grafic din cadrul aceleiasi cercetari se axeaza asupra persoanelor care discrimineaza cel mai mult in Romania. In acceptiunea majoritatii respondentilor politicienii
discrimineaza cel mai mult, fiind urmati de oamenii de rand, de medici si de firmele private, respectiv de institutiile publice.

Statistici

In continuare, au fost prezentate statisticile plangerilor depuse la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, care arata ca exista o mare diferenta intre nivelul perceptiei si nivelul plangerilor. Acest lucru este explicabil prin faptul ca majoritatea persoanelor care sunt discriminate nu depun plangere la o instanta de judecata, de cele mai multe ori nu au incredere in sistem, considera ca nu se va schimba nimic sau nu stiu cum sa se adreseze institutiilor publice.

Un aspect important in reducerea discriminarii il reprezinta cunoasterea. Atunci cand se vorbeste de discriminare, trebuie avute in vedere diferentele dintre oameni. Anumite oportunitati care exista trebuie sa ia in considerare faptul ca aceste diferente presupun anumite adaptari, anumite ajustari. De exemplu, la persoanele cu dizabilitati, ajustarea necesara in unele situatii este rampa.

Cu referire expresa la proiectul lansat, domnul Dezideriu Gergely va dezvolta un instrument de lucru prin care si grupul tinta al proiectului sa invete cum sa se adreseze institutiilor, dar si institutiile sa invete cum sa se adapteze la situatiile diferite in care se afla diverse categorii de persoane.

Ca reprezentant al unei autoritati publice, trebuie sa cunosti problemele, sa stii cum prezinti o oportunitate pentru ca respectiva persoana sa poata cu adevarat beneficia de ea. Acesta este unul dintre motivele pentru care prin acest proiect se doreste dezvoltarea anumitor ghiduri de buna practica, precum si formarea personalului din institutiile publice pentru a cunoaste problemele grupurilor vulnerabile si pentru a preveni discriminarea.

Spre finalul conferintei de lansare a proiectului „Abordare integrata la nivelul Municipiului Alba Iulia pentru reducerea discriminarii si a marginalizarii grupurilor vulnerabile”, moderatoarea a deschis sesiunea de intrebari si raspunsuri.

In cadrul acestei ultime sectiuni, domnul Constantin Tica de la Agentia Nationala pentru Romi,  Biroul Regional  Alba Iulia, a solicitat o serie de lamuriri legate de activitatile desfasurate in centrul de resurse care se va infiinta si de continuitatea acestuia dupa terminarea perioadei de implementare a proiectului.

Doamna Maria Elena Seeman a precizat ca se vor desfasura activitati de consiliere profesionala, de consiliere educationala si consiliere psihologica, iar centrul de resurse va avea continuitate cu ajutorul autoritatilor locale si a sectorului neguvernamental.

In continuare, domnul Nicolaie Moldovan, Administrator Public al Municipiului Alba Iulia, a reiterat angajamentul institutiei pe care o conferinta lansare INTERVIN32reprezinta pentru buna realizare a activitatilor propuse si a exemplificat in acest sens o serie de proiecte anterioare care sunt in continuare sprijinite de catre Primarie, in contextul in care a expirat de mult perioada agreata pentru asigurarea sustenabilitatii.

O alta interventie a fost cea a domnul Stanica Taba, avocat in cadrul Baroului Bucuresti, care a adresat felicitari reprezentantilor Primariei Alba Iulia pentru interesul acordat dezvoltarii comunitatii si pentru parteneriatele cu sectorul neguvernamental.

Domnul Gruia Bumbu, presedintele Asociatiei PAKIV Romania, a avut la randul sau o interventie in cadrul careia a multumit organizatorilor pentru invitatie si a precizat faptul ca in municipiul Alba Iulia au existat schimbari majore datorita deschiderii acordate proiectelor din fonduri europene. Exemplificarea a vizat femeile de etnie roma, care in prezent sunt foarte interesate de cursurile de calificare din proiecte pentru obtinerea unui loc de munca.

 

 

Reprezentanti ai institutiilor si organizatiilor neguvernamentale prezente

 

 1. Agerpres – Brumar Marinela
 2. Agentia Nationala pentru Romi, Biroul Regional Alba Iulia – Tica Constantin
 3. Alba 24 – Baciu Raul
 4. Arhiepiscopia Ortodoxa – Teofil Ştefan
 5. Asociatia „ AS 2001” – Todoran Dragos
 6. Asociatia „ AS 2001” – Dava Roxana
 7. Asociatia „Sprijiniti Copiii” Alba Iulia – Neag Mariana
 8. Asociatia Caritas – Cristea Mihaela
 9. Asociatia Maria Beatrice – Turcu Mirela Teodora
 10. Asociatia PAKIV Romania – Gruia BUMBU
 11. Asociatia pentru Dezvoltare si Incluziune Sociala – Alina Ungureanu
 12. Asociatia pentru Dezvoltare si Incluziune Sociala – Roxana Ciopec
 13. Asociatia pentru Dezvoltare si Incluziune Sociala – Dora Margarit
 14. Asociatia pentru Dezvoltare si Incluziune Sociala – Taba Stanica
 15. Asociatia pentru Dezvoltare si Incluziune Sociala – Dezideriu Gergely
 16. Asociatia SM Speromax Alba – Muntean Corina
 17. Asociatia SM Speromax Alba – Zaharia Dragos
 18. Asociatia SM Speromax Alba – Govoreanu Calin
 19. Asociatia SM Speromax Alba – Zaharia Diana
 20. Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi din Romania, ASCOR – Murar Ioana
 21. Camin pentru Persoane Varstnice Alba – Adina Bedelean
 22. Consiliul Judetean Alba – Horvat Paraschiva
 23. Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului – Rusu Alina
 24. Directia de asistenta sociala din subordinea Consiliului local al municipiului Alba Iulia – Adela Cristescu
 25. Directia de Sanatate Publica Alba – Cornel Pitu
 26. FUNDATIA PAEM ALBA – Pavel Mariana
 27. FUNDATIA PAEM ALBA – Codrea Marius
 28. FUNDATIA PAEM ALBA – Brustur Camelia
 29. Fundatia Comunitara Alba – Novacean Ligia
 30. Fundatia Comunitara Alba – Murar Oana
 31. Institutia Prefectului – Luta Otto
 32. Muzeul National al Unirii – Gabriel Tiberiu Rustoiu
 33. Primaria Alba Iulia – Crisan Alexandra
 34. Primaria Alba Iulia – Magda Ioana
 35. Primaria Alba Iulia – Iancu Adrian Gheorghe
 36. Primaria Alba Iulia – Hategan Floare
 37. Primaria Alba Iulia – Suciu Bogdan
 38. Primaria Alba Iulia – Traian Ștefana
 39. Primaria Alba Iulia – Bandi Robert
 40. Primaria Alba Iulia – Fica Georgiana
 41. Primaria Alba Iulia – Lazea Maria Alina
 42. Primaria Alba Iulia – Seemann Maria Elena
 43. Primaria Alba Iulia – Drambarean Tudor
 44. Primaria Alba Iulia – Podaru Ovidiu
 45. Primaria Alba Iulia – Baba Ioana
 46. DAD Expertise SRL – Dumitru Amalia
 47. DAD Expertise SRL – Avram Andreea
 48. Unirea Pres SRL, Ziarul Unirea – Dinica Anca
 49. Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania, filiala Alba – Dusa Adrian
 50. Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania, filiala Alba – Hleihil Diana
 51. Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania, filiala Alba – Muresan Meda
 52. Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania, filiala Alba – Hleihil Sofian Dan
 53.  Spitalul Judetean Alba – Pasca Nicoleta