Proiectul a pornit de la nevoia persoanelor de etnie roma si a pacientilor cronici de acces la servicii sociale.

In Alba Iulia comunitatea cea mai reprezentativa de romi este in zona numita „Lumea Noua”, un cartier aglomerat, sordid, de tip ghetou, o suburbie improvizata formata din cocioabe, adesea construite fara permisiune pe proprietate privata, ori pe proprietatea municipala, la periferia orasului. Legile saraciei conduc aceasta suburbie.

O alta zona locuita preponderent de romi este zona Turturica.

Potrivit unui studiu realizat de catre Asociatia Intercomunitara de Dezvoltare Alba Iulia, principalele surse de venit ale gospodariilor sunt veniturile din munca informala cu ziua sau ocazionala, venitul minim garantat, alocatiile pentru copii, pensiile de handicap sau boala, ajutorul de somaj. Prin urmare, veniturile acestor locuitori sunt semnificativ mai mici decat ale celorlalti rezidenti ai cartierului.

De aceea, se impun masuri complementare si adecvate nevoilor de resurse ale grupurilor tinta din randul comunitatilor de romi prezentate in propunerea de proiect in vederea cresterii incluziunii sociale si a reducerii discriminarii persoanelor locuitoare in cele 2 cartiere cu numar preponderent de cetateni de etnie roma.

De asemenea, in judetul Alba exista un numar semnificativ de pacienti cu afectiuni cronice care au nevoie de servicii sociale